Itinerar eminescian

Şi în acest an scriitoarea botoşăneană Lucia Olaru Nenati a parcurs un adevărat itinerar cultural în preajma zilei de aniversare eminesciană. Astfel, dsa a participat la Clubul Academiei Române din Bucureşti la o şedinţă a Grupului de Cercetări Interdisciplinare din cadrul Academiei Române, unde a vorbit despre semnificaţia aniversării din ianuarie şi a prezentat noul său CD, intitulat „Din dor de Eminescu”. Tot în acel context a fost prezentată în premieră şi cartea nou apărută „Don Quijote – punte între mituri”, a cercetătoarei canadiene de origine botoşăneană dr. Andreea Olaru Cervatiuc, apărută la editura Floare albastră din Bucureşti.

În continuare Lucia Olaru Nenati a participat în direct la emisiunea Telemagia, dedicată lui Eminescu, de la postul naţional TVRM din Bucureşti, alături de Ion Hobana, Alexandru Mironov, actorul Eusebiu Ştefănenscu ş.a., în care a răspuns întrebărilor realizatorului Ion Puiu Stoicescu despre rezonanţa actuală a lui Eminescu şi a interpretat cântece şi poeme de pe noul său CD. În ziua de următoare, 14 ianuarie, a participat la Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XVI-a, din judeţul Suceava, începând cu satul de baştină al căminarului Eminovici, Călineşti Cuparencu, unde a cuvântat la adunarea din faţa bustului lui Mihai Eminescu din comună, bust realizat de sculptorul botoşănean Marcel Mânăstireanu, şi a evoluat, alături de poetul Ion Cozmei, în încheierea spectacolului „Ce te legeni, codrule” susţinut pe scena Ateneului „ Mihai Eminescu” din localitate. Seara a participat la momentul literar desfăşurat la Casa Albă din localitatea Frasin, alături de scriitorii George Stanca, Al. Dobrescu, Th.Codreanu, Ion Cozmei, Emilian Marcu ş.a.

 

În ziua de 15 ianuarie a participat la Simpozionul „Eminescu – omul universal” de la Biblioteca judeţeană „I. Gh. Sbiera” din Suceava, unde a vorbit despre Eminescu, printre ceilalţi scriitori invitaţi şi a prezentat noul său CD muzical, fiind prefaţată de Al.Dobrescu, Theodor Codreanu şi Emilian Marcu. Prezentarea a fost ilustrată prin cântecul, în compoziţia proprie, Rugăciune, pe versurile lui Mihai Eminescu. În seara aceleiaşi zile a evoluat în spectacolul Eminescu să ne judece, susţinut pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani, urmând după evoluţia inspirată a actorilor Stelian Preda, Petronela Chiribuţă şi Florin Aioniţoaie. Prestaţia Luciei Olaru Nenati în cadrul acestui spectacol a cuprins: lansarea noului CD „Din dor de Eminescu” (cântece à cappela şi poeme în spirit eminescian), fiind prezentată de părintele protopop dr. Lucian Leonte şi criticul de artă Valentin Ciucă; o alocuţiune cu accente inedite despre universul eminescian; un recital de poezie şi muzică live din cântecele de pe C.D.-ul lansat în aceste zile.

Filmul realizat de Radu Căjvăneanu şi postat pe internet la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=tYazRVdOCfw prezintă secvenţa de final a spectacolului, cu cântecul ce dă titlul albumului în interpretarea live a poetei botoşănene, surprinzând atmosfera însufleţită ce a marcat acest spectacol inedit.

Emisiunea despre Eminescu de la Radio AS Botoşani a prilejuit alte consideraţii pe tema universului eminescian în răspunsurile la întrebările adresate invitatei de către realizatoarea Valentina Iftimie. A urmat conferinta si recitalul eminescian de muzica si poezie susţinut pe scena Casei de Cultură “Mihail Sadovenu” din Paşcani.

%d bloggers like this: